20 de ani de la Se7en

de Ştefan Dobroiu în 19 Sep 2015
Iată cum a făcut istorie şocantul thriller al lui David Fincher

În prezent se află pe locul 22 în topul imdb al celor mai bune 250 de filme din toate timpurile. Pe 22 septembrie 1995 Se7en lua lumea întreagă prin surprindere cu subiectul său sumbru şi brutalitatea unuia dintre cei mai nemiloşi villain-i din istoria cinema-ului, reuşind să încaseze 327 de milioane de dolari, de zece ori mai mult decât bugetul.

După ce apăruse în 1994 în Interviu cu un vampir. Cronicile vampirilor (un articol aniversar aici) şi Legends of the Fall/Legendele toamnei, Brad Pitt schimbă iarăşi tonul cu rolul detectivului David Mills care, alături de mai vârstnicul şi mai experimentatul său partener William Somerset (Morgan Freeman), este tot mai convins că un criminal în serie umblă liber pe străzile New York-ului. Numărul tot mai mare de victime ale unor crime inspirate de cele şapte păcate capitale le sugerează celor doi eroi că sunt protagoniştii unei curse contracronometru pentru a prinde asasinul.

Trebuie să-i mulţumim scenariului scris de Andrew Kevin Walker: nu doar că oferă unele dintre cele mai şocante şi neaşteptate momente din istoria cinema-ului, dar l-a readus pe David Fincher la regie. După experienţa traumatizantă a debutului său în lungmetraj, Alien 3, ciopârţit de studiouri în urma unor conflicte care îi puseseră eticheta de "regizor dificil", Fincher promisese la un moment dat că "mai bine moare de cancer la colon decât să mai facă film". Impresionat de scenariul lui Walker, pe care îl considera o "meditaţie asupra răului", Fincher acceptă proiectul.

Interesant este faptul că studiourile New Line Cinema îi trimiseseră lui Fincher o variantă greşită a scenariului, care conţinea vestita scenă din final. Considerată mult prea şocantă pentru marele public, aceasta fusese modificată de scenarist la cererea studiourilor, numai că lui Fincher i-a plăcut numai versiunea iniţială şi a insistat să o realizeze pe aceea. A reuşit numai asumându-şi rolul de producător şi datorită presiunilor lui Brad Pitt, care a ameninţat că iese din proiect dacă se ecranizează o altă versiune de scenariu.

Se7en este unul din cele mai bune exemple pentru filmele la care ne uităm din plăcerea de a vedea un star la începutul carierei. Nu ne referim la Brad Pitt, ci, surpriză, la Kevin Spacey, interpretul lui John Doe, misteriosul asasin. Transformat într-un star de apariţia sa în The Usual Suspects, lansat la începutul lui 1995 la festivalul de la Sundance, Spacey i-a cerut lui David Fincher să nu apară pe genericul de început al lui Se7en, pentru a nu da publicului indicii despre identitatea criminalului.

Filmat de directorul de imagine de origine iraniană Darius Khondji, Se7en aduce pe ecran o metropolă gri, zgomotoasă, aproape isterică, încontinuu bătută de o ploaie insistentă de toamnă. Într-un interviu citat de Wikipedia, David Fincher a spus că voia un oraş "murdar, violent, poluat, adesea deprimant. Vizual şi stilistic, aşa voiam să înfăţişăm această lume. Totul trebuia să fie cât mai autentic şi visceral posibil". Era decorul perfect pentru explorarea defectelor umane ale victimelor şi a cruzimii asasinului.

În România Se7en s-a lansat în cursul anului 1996, dar, dat fiind subiectul sumbru şi concurenţa unor blockbustere şi comedii de la Hollywood precum Ziua Independenţei, Ace Ventura: Un nebun în Africa şi Profesorul trăsnit, nu a reuşit să urce în topul celor mai de succes zece filme ale anului. Pentru mulţi cinefili, Se7ven rămâne unul dintre cele mai intense şi captivante thriller-e din istoria cinema-ului.

Exploreaza subiecte similare:

David Fincher, Brad Pitt, Kevin Spacey, Morgan Freeman, Darius Khondji, Se7en, Alien³, Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles, Legends of the Fall, The Usual Suspects, Andrew Kevin Walker

Alte știri din cinema

The Apprentice la Cannes: Sebastian Stan interpretează un tânăr Donald Trump într-un film ce relevă corupția din America anilor '70 și '80

Regizorul iranian Ali Abbasi a adus săptămâna aceasta în prim-plan la Cannes filmul The Apprentice, ce explorează ascensiunea lui Donald Trump, de la fiu de milionar la mogul imobiliar necruțător.

Ce-ar fi dacă nu s-ar povesti? Ne-am crea toți niște preteni imaginari ca în IF

IF, pelicula lui John Krasinski din 2024, va intra în cinematografe din data de 31 mai, titlu care are un double entendre: o dată cel propriu-zis al cuvântului "if" din engleză (dacă), dar și acronimul I.F., imaginary friends (prieteni imaginari).

Primele imagini cu Liam Hemsworth în rolul lui Geralt din Rivia pentru cel de-al patrulea sezon al seriei The Witcher

Fanii seriei "The Witcher" de pe Netflix vor avea parte de o schimbare majoră, odată cu preluarea rolului principal de către Liam Hemsworth în sezoanele 4 și 5

Megalopolis, pariul de 120 de milioane de dolari al lui Francis Ford Coppola

Filmul teribil de ambițios pe care Coppola visa să-l facă de peste 40 de ani și pe care l-a finanțat cu aproximativ 120 de milioane de dolari din bani proprii a avut premiera pe Croazetă și a fost întâmpinat de critici cu păreri mixte.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
l.u.v pe 21 septembrie 2015 10:09
Se7en..da, l-am vazut in premiera la Glendale Studios in anul acela, tin minte si acum cat de socat am fost de final si de coloana sonora de la genericul de final..m-am uitat la ceilalti cum ieseau transfigurati din sala, parca erau zombi!
Intr-adevar, unul dintre cele mai bune thrillere din istorie..!

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells